WordPress: què és i perquè és tan famós

Publicat el 25 d’Agost de 2020

WordPress és un dels gestors de contingut (CMS) més famosos del món, gràcies a la seva facilitat d’ús, el preu (ja que és gratuït) i la seva versatilitat. Des del seu llançament (el 27 de Maig del 2003) no ha parat d’actualitzar-se, i a dia d’avui és el CMS més utilitzat a nivell mundial.

Aquí pots veure una anàlisi detallada de la quota de mercat de WordPress, on el 2019 el 63% de webs que utilitzaven un gestor de continguts havien escollit WordPress, seguit de Joomla o Drupal per sota del 5%.

I per què és tan famós? Abans de seguir en detall és interessant saber exactament el seu origen.

Què és WordPress?

Tal com he dit a l’inici del post, WordPress és un gestor de continguts (Content Management System) que permet crear tota mena de contingut per una pàgina web.

Inicialment es va popularitzar per la creació de blogs, però avui dia s’ha convertit en una de les principals eines per crear i dissenyar webs amb WordPress.

WordPress utilitza PHP com a llenguatge de programació i utilitza entorns que executin MySQL i Apache, sota la llicència GPL. El fet més rellevant és que és software lliure i per tant, no té cap cost ni preu afegit.

WordPress és utilitzat tant per principiants sense coneixements tècnics com per professionals, empreses i desenvolupadors.

Principals avantatges i caracterísitques

Si t’estàs plantejant crear la teva pàgina web la primera opció que et vindrà a la ment serà WordPress. Entre les seves principals característiques cal destacar:

 • No necessites coneixements de programació (ni HTML, ni CSS, ni PHP). Sí que és cert que et podran ajudar a crear efectes i funcionalitats diferents, però d’entrada qualsevol pot fer-ho.
 • Existeixen infinitat de plugins gratuïts que et permeten afegir noves funcionalitats en un sol clic.
 • La comunitat de WordPress és enorme. Aquest fet és molt important ja que et serà molt fàcil trobar algú que et pugui ajudar, ja sigui el proveïdor de hosting, experts o altres usuaris que l’utilitzin.
 • És un software de codi lliure. Implica que milers de desenvolupadors treballen altruistament per fer-lo cada dia millor i més segur.
 • Et permet crear qualsevol mena de web. Des de botigues online, blogs, webs corporatives, etc.
 • La web amb WordPress serà teva 100%. Al contrari d’altres plataformes com Wix on t’ofereixen hosting gratuït per ells acaben sent els propietaris de la web, amb WordPress és totalment al contrari. Tu podràs canviar-la de servidor, modificar-la, vendre-la o guanyar-hi diners en qualsevol moment.
 • És perfecte pel posicionament web. Està dissenyat de forma amigable per Google, permeten una indexació ràpida i efectiva del teu lloc web.

Si estàs interessat a crear la teva pàgina web en WordPress, podem ajudar-te. Som una agència de disseny web especialitzada amb WordPress i et podem ajudar.

Tipus de webs que es poden crear amb WordPress – Exemples 

Moltes empreses i marques reconegudes a escala mundial utilitzen WordPress per les seves webs.

És totalment sorprenent que moltes empreses de renom mundial utilitzin WordPress per crear les seves pàgines web. En la pàgina oficial de WordPress es pot trobar un llistat d’empreses que pertanyen al Fortune 500  i que utilitzen WordPress.

Hi trobaràs empreses com Sony Music, Walt Disney Company, PlayStation entre altres.

Amb WordPress podràs crear qualsevol mena de web que et puguis imaginar, utilitzant plantilles i pluguins tant de pagament com gratuïts:

 • Webs corporatives
 • Landing Pages o webs d’una sola pàgina
 • Botigues online (e-Commerce) incloent passarel·les de pagament com PayPal, Stripe
 • Blogs
 • Membresies premium, és a dir, mostrar contingut privat a persones que es subscriguin a la teva web
 • Llistat de classificats
 • Webs d’hostaleria, amb servei per llogar i gestionar dates.
 • i molt més!

Vols contractar el teu servei hosting? Aquí et deixem l’enllaç al nostre proveïdor preferit.

Què són els plugins de WordPress

La paraula «plugin» ve de l’anglès i significa connector. En el context de WordPress són petits aplicatius que es poden instal·lar a la teva web per ampliar o modificar les funcionalitats de WordPress que venen per defecte.

El fet de ser un software de codi lliure, permet que existeixin més de 50.000 plugins gratuïts en el repositori de WordPress permeten convertir la teva web amb el projecte que necessites.

Per exemple, un dels plugins que utilitzem a L’Aparador Digital ens permet comprimir imatges jpg i png i convertirles a webp, tot de forma automàtica.

Què són les plantilles de WordPress

Una plantilla WordPress, també anomenada tematheme, és el conjunt de CSS i HTML que permet modificar l’aparença de la teva web.

WordPress et ve amb plantilles per defecte amb una estructura senzilla i ordenada per facilitar l’edició del contingut.

L’arquitectura de WordPress et permet canviar l’aparença total de la web en un sol clic, i també hi ha un mercat molt gran de professionals que es dediquen a construir plantilles a un cost reduït.

Però comprar una plantilla té els seus pros i contres que ja definiré en un altre post. 

A part de plantilles existeixen també els anomenats constructors visuals que et permeten editar de forma molt còmoda qualsevol element de la web, ja siguin imatges, text, columnes, colors, etc.

Actualment existeixen dos principals candidats, DIVI (de ElegantThemes) i Elementor PRO.

Ambdós són de pagament i molt interessants, ja que et donen la llibertat de modificar qualsevol element, sigui afegir animacions, efectes o ombres, modificar la capçalera o inclús crear stickers.